Voor de allerjongsten is er minihandbal. Spelenderwijs maak je kennis met de handbalsport. Je leert door het spelen van spelletjes om snel over te gooien, vrij te lopen, samen te spelen en te mikken. Zodat je later een goede basis hebt voor de handbalsport.

Wat doet Kedingen?

Naast de trainingen doen de miniteams mee aan de minihandbaltoernooien die worden gehouden in Hengevelde. Op kleine veldjes onder begeleiding van ouders, spelen we tegen de miniteams van andere verenigingen. De kinderen leren op deze manier om zich aan de meest basale handbalregels te houden, maar spelplezier en samen leren doelpunten maken, staat voorop. Zo zijn we niet alleen bezig met het spelen van spelletjes, maar spelen we regelmatig ook een echt wedstrijdje!

Trainingen

De trainingen staan geheel in het teken van het balvaardig worden en het leren samenspelen met andere kinderen. Dit gebeurt meestal door het spelen van verschillende spelletjes, want spelenderwijs leer je op deze leeftijd het meest. Soms lijken de spelletjes op het eerste gezicht helemaal niets met handbal te maken hebben, maar dragen ze toch bij aan de eerder genoemde doelen.

Het spel

Kinderen maken bij minihandbal langzaam kennis met het handbalspel, maar spelen nog niet echt volgens de volledige regels van zaalhandbal. Een scheidsrechter bij een toernooi is meer een spelleider en coach die wanneer hij iets affluit, direct uitlegt waarom hij fluit en zegt hoe het anders moet. De meest basale vergissingen worden gecorrigeerd (niet lopen, geen gevaarlijk spel, goed ingooien, etc.)

Folder jeugdbeleid Mini's NHV

Download folder

Regels wedstrijden

• Speeltijd 2 x 15 minuten.
  • Spelen op een miniveld (20 meter lang x 12 tot 16 meter breed) met bij voorkeur minidoeltjes (van 2 bij 1.60 meter).
  • Er wordt gespeeld met een zachte bal, zodat er geen angst voor de bal hoeft te zijn maar wel kan worden gestuit.
  • Elk team heeft 5 spelers op het veld (4 + wisselende keeper). Het ideale team telt daarom maximaal 7 jongens en/of meisjes (hooguit 2 wissels).
  • De keeper mag mee in de aanval, waardoor er 5-4 overtal ontstaat. Er mag niet gescoord worden vanaf de eigen helft.
  • De kinderen spelen verplicht met een offensieve verdediging op de eigen speelhelft.
  • Eén of enkele vaardige kinderen individueel verdedigen, is verboden.
  • Na een doelpunt wordt het spel hervat met het uitspelen van de bal door de keeper vanuit het doelgebied (zonder fluitsignaal), dus niet vanaf de middenlijn.
  • Bal over de achterlijn betekent altijd uitworp voor de keeper (dus geen hoekworp).
  • Foutjes (zoals 2x stuit of meer dan 3 passen lopen) worden niet bestraft maar uitgelegd, waarna het balbezittende team verder gaat waar het was.
  • Na afloop van een wedstrijd zijn er shoot-outs. Elk kind start vanuit het midden, tipt richting doel en probeert te scoren. Wordt de bal onderweg verloren dan mag de speler vanaf die plaats verder gaan. Dit zorgt na de wedstrijd voor extra plezier en uitdaging.

Aandachtspunten bij het spel

• Per wedstrijd wordt de score bijgehouden. Uitslagen worden alleen gebruikt om de sterkte van de teams te bepalen. Ze worden niet in Sportlink verwerkt, ranglijsten zijn in deze leeftijdsgroep van ondergeschikt belang.
  • De scheidsrechter is spelleider en mag beperkt aanwijzingen geven aan beide teams volgens het fairplay-principe.
  • Er is vooraf overleg tussen coaches en spelleider.
  • Coaches mogen eventueel ook in het speelveld lopen om het spel te begeleiden. Uiteraard wel volgens de regels van fairplay. Geef de kinderen hierbij de kans om het spel zelf te ontdekken. Spelleider en coaches kunnen met elkaar overleggen en soms aanpassingen doen om een wedstrijd gelijkwaardiger te maken.
  • Hoe lastig ook… het publiek (de ouders) beperkt zich tot aanmoedigen en mag het spel niet voorzeggen, want dan wordt spelend leren onmogelijk.
  • Bij voorkeur worden er geen losse wedstrijden georganiseerd, maar zijn de wedstrijden onderdeel van een toernooi of spelfeest.