Bij handbal kun je eigenlijk alleen winnen als je goed samenspeelt met je teamgenoten. Als handballer moet je wel tegen een stootje kunnen. Handbal is namelijk een sport waarbij lichamelijk contact is toegestaan.

Wat doet Kedingen?

Kedingen neemt met alle teams (uitgezonderd recreanten en mini’s) deel aan de zaalcompetitie in Twente. Dat betekent dat je bijna elke week op zondag (en soms zaterdag) een uit- of een thuiswedstrijd hebt.

Trainingen

De traingen in het zaalseizoen (van oktober tot mei) staan in het teken om beter te leren spelen volgens de regels van zaalhandbal.

Het spel

Op een handbalveld bevindt zich aan beide kanten een stippellijn en een zwart doortrokken lijn. De aanvallende partij staat op de stippellijn en de verdedigende partij op de doorgetrokken lijn. De aanvallende partij mag niet over de doorgetrokken lijn, ook wel cirkel genoemd, komen. Gebeurd dit wel dan fluit de scheidsrechter daar voor. Maar welke posities worden nou bezet in een handbalwedstrijd. Van links naar rechts zal ik u in het kort even uitleggen wat precies de benaming van de plaatsen is.

handbalLinks ziet u staan de rechterhoek. De hoekspeler staat meestal ver in de hoek en wordt minder in het spel betrokken dan de rest van de spelers. De rechtsopbouw is één van de belangrijkste posities. Vanuit deze positie worden vaak de doelpunten gemaakt.  De rechteropbouw staat op de stippellijn en dreigt vaak naar binnen. De midden opbouw is de belangrijkste speler van het veld. Deze speler/ster is de regisseur. Vaak geeft deze speler/ster aan of er een nieuwe varriant in de aanval wordt toegepast. Daarna hebben we de cirkelloper. De cirkelloper loopt de gehele aanval over de cirkel en probeert zo de verdediging lastig te zijn. Echter wordt deze speler/ster gedekt door de cirkelspeler van de andere partij. De linkeropbouw en de linkerhoek hebben dezelfde functie als de rechteropbouw en de rechterhoek. Aan de andere kant in het principe precies hetzelfde, maar worden de aanvallers verdedigers en de verdedigers aanvallers.

En wat mag je als handbalspeler/speelster eigenlijk niet?

– De bal meer dan éénmaal aan te raken zonder dat de bal, de grond, het doel een medespeler of een tegenstander heeft geraakt.

– De bal lang in een aanval houden. Vindt de scheidsrechter dat de aanval te lang duurt, dan geeft hij een waarschuwing. Wordt er na die waarschuwing niet geschoten, dan is de bal voor de tegenpartij. Dit noemen ze ook wel passief spel.

Ook heeft handbal een loopregels die al kort is uitgelegd. Een speler mag in totaal drie passen lopen, daarna tippen en daarna de bal met één hand of twee handen vastpakken. De speler kan zich daarna weer vervolgen richting zijn doel, het doel of een medespeler.

Wordt er een overtreding gemaakt dan volgen er natuurlijk “sancties”. Een scheidsrechter kan een gele kaart, een rode kaart of een tijdsstraf geven. Een waarschuwing behoort ook tot de mogelijkheden. Een scheidsrechter begint meestal met een tijdstraf. Deze bedraagt twee minuten. Daarna komt de gele kaart er aan te pas en aan het einde de rode kaart. Een overtreding in het cirkelgebied op de cirkel of een andere speler/ster wordt bestraft met een zeven meter worp, ook wel penalty genoemd. Deze lijn bevindt zich tussen de cirkel en de stippellijn.

Naast de regels het veld komt het natuurlijk vaak voor dat de spelers moe en uitgeput raken. De trainer/coach van het team kan dan een wissel toepassen. Deze wissel wordt meestal gedaan in de aanval, waardoor de verdediging geen problemen kent. Net zoals bij verschillende andere sporten bevindt zich voor de bank een lijn. Daarachter moet de wisselspeler klaar staan. De wisselspeler mag het veld betreden wanneer de speler die uit het veld wordt gehaald achter de wissellijn is. Mocht dit niet lukken dan maakt de scheidsrechter daar een opmerking over.

Tussen de beide banken in van de teams staat een tafel met twee mensen erachter. Dat wordt ook wel het wedstrijdsecretariaat genoemd. Daar wordt de tijd bijgehouden en de scores op het bord bijgehouden. Is de eerste speeltijd voorbij, dan wordt er een zoemer in werking gezet. De scheidsrechter weet dan dat het rust is en er enkele minuten rust wordt genomen. Beide teams wisselen dan van reservebank.